Toksični odnosi se najčešće vezuju za partnerske odnose, međutim oni se mogu ticati bilo koje vrste odnosa, bilo da se radi o prijateljskim, porodičnim, poslovnim… Bez obzira na to o kojoj se vrsti odnosa radi važno je naglasiti da toksični odnosi mogu značajno uticati na naše mentalno zdravlje, emocionalno blagostanje i kvalitet života. Iz takvih odnosa nije lako izaći i često se dešava da krivimo sebe za tuđa neadekvatna ponašanja.

Ovdje ćemo se više osvrnuti na toksične partnerske odnose.

Kako možemo prepoznati da je partnerski odnos toksičan?

Možete uočiti kako partner pokušava, a nerijetko i uspijeva, da kontroliše gotovo sve aspekte vašeg života. Možete se osjećati zarobljeno, nesrećno i sputano jer će se od vas često zahtijevati da podnosite izještaje o tome sa kim se viđate, kako provodite vrijeme, pa čak i šta mislite. Pomno će se pratiti svaki vaš korak uz veliku dozu nepovjerenja. Ponekad možete osjćati kao da zaista radite nešto pogrešno uz doživljaj krivice, a manipulacija može uključivati emocionalne ucjene, gaslighting ( Šta je gaslajting ili sluđivanje?) i druge oblike pritiska da radite ono što od vas očekuju i žele.

Kada smo u zdravom odnosu, od partnera dobijamo poštovanje, podršku i razumijevanje. U toksičnom odnosu uočavamo odsustvo ovih vrijedosti. Partner se ophodi upravo suprotno, omalovažava naše mišljenje, ne uzima u obzir naše potrebe i osjećanja, konstantno upućuje kritike i koristi svaku priliku da nas ponizi i da nam ukaže koliko ne vrijedimo kao ljudsko biće…

Pored toga možemo uočiti pretjeranu ljubomoru i nesigurnost (Da li je ljubomora dokaz ljubavi?).

Partner nas može stalno optuživati za nevjerstvo, braniti nam da se oblačimo na određen način, da imamo vlasitit stav, mišljenje, braniti nam da izlazimo, družimo se, nastojati da nas izoluje od prijatelja i porodice… Sve ovo može dovesti do čestih i destruktivnih svađa. U takvim sukobima ne postoji mogućnost postizanja kompromisa te nas sve to emocionalno iscrpljuje. U svakom trenutku možemo očekivati eskalaciju konflikta čak i kada se sve čini prividno mirno. Nakon takvih konfliktnih situacija često dovodimo u pitanje sebe i svoju vlastitu vrijednost, a ponekad na neki način pronalazimo opravdanja za takva ponašanja od strane parntera. Sebe krivimo za neadekvatna ponašanja druge osobe npr. “ja sam to i zaslužila”; “ima on pravo, nisam trebala to i to”; “pretjerala sam i ja sam izazvala ovu reakciju”; “trebam se normalizovati”

Partner je često dominantan i u odnosu ne postoji ravnoteža moći. Partner je taj koji donosi odluke, koji je “glas razuma” i koji ne samo da upravlja svojim životom, nego i životom svog partnera koji je lišen prava glasa i kontrole nad sopstvenim životom…

Ako se nađemo ili nalazimo u takvoj vrsti odnosa jasno je da sve navedeno može u velikoj mjeri negativno uticati na naše mentalno zdravlje. Nerijetko se javljaju anksioznost, depresivnost, nisko samopouzdanje i samopostovanje, doživljaj izolacije, a mogu se javiti i različiti neprijatni fizički simptomi poput glavobolje, problema sa stomakom, povećanje ili smanjenje apetita, nesanice i hroničnnog umora i iscrpljenosti.

Toksični odnosi mogu imati ozbiljne posljedice po mentalno zdravlje i kvalitet života.

Prepoznavanje znakova toksičnosti, postavljanje granica i traženje podrške ključni su koraci ka oslobađanju od negativnih uticaja. Svako zaslužuje da bude u odnosima koji su ispunjeni poštovanjem, podrškom i ljubavlju. Ako se prepoznajete u ovom opisu, ne zaboravite da postoji izlaz bez obzira koliko se možda u ovom trenutku čini da izlaz ne postoji. Važno je da imate na umu da je moguće izgraditi zdravije, srećnije i ispunjenije odnose i da vi u potpunosti zaslužujete da budete u takvim odnosima. Ukoliko vam je na tom putu potrebna pomoć budite slobodni da nam se javite.