Šta je profesionalna orijentacija?

Kada biramo teme o kojima ćemo pisati, nastojimo da pratimo Vaše potrebe, interesovanja, povratne informacije koje nam dajete…

Sada smo izabrali jednu temu koja je aktuelna u ovom periodu godine, a tiče se profesionalnog usmjerenja.

Naime, mjesec april i maj pa donekle i juni su posvećeni odabiru budućih zanimanja i nešto čime su okupirani maturanti osnovnih, ali i srednjih škola. Naizgled, nešto sasvim jednostavno ali ipak kada treba donijeti odluku onda to zna biti kompleksan i vrlo zahtijevan posao. Zato ćemo sa Vama danas podijelit neke osnovne informacije šta je to prefesionalna orijentacija, zbog čega je važna i kome je namijenjena.

Profesionalna orijentacija je postupak pomoću kojeg se pojedinci usmjeravaju u ona područja rada koja najbolje odgovaraju njihovim sposobnostima, osobinama ličnosti i profesionalnim interesima te je stoga njen glavni cilj upravo da pomogne pojedincu u odabiru budućeg zanimanja.

Zašto je važna profesionalna orijentacija?

Profesionalna orijentacije ima višestruki značaj za pojedince koji donose odluku oko budućeg zanimanja i sastoji se od niza aktivnosti, od informisanja, savjetovanja do procjene kompetencija i profesionalnih interesa. Ona prije svega, pomaže pojedincu da bolje upozna sebe, svoje vještine, sposobnosti i karakteristike bitne za profesionalni izbor. Tokom ovih aktivnosti, dobije se veliki broj informacija važnih za upis u odgovarajuće škole ili fakultete počev od onih najosnovnijih kao što su plan upisa, potrebne dokumentacije za upis, pa do onih detaljnijih, opisi zanimanja, potrebnih vještina za konkretna zanimanja, potreba tržišta rada i slično…

Osim toga, profesionalna orijentacija pomaže nam da brže i kvalitetnije donesemo odluke, a kada smo zadovoljni odabirom i donesenom odlukom, onda to zasigurno znači i više uspjeha u radu te bolje snalaženje u novoj sredini.

Kome je namijenjena profesionalna orijentacija?

Svima koji donose odluku oko nastavka školovanja i odabira budućeg zanimanja, bilo da se radi o srednjoj školi ili fakultetu.

Namijenjena je i onima koji upravo nisu sigurni oko profesionalnog izbora koji su napravili, kao i onima koji nisu sigurni koje su im spososbnosti najbolje razvijene te pojedincima koji žele da saznaju u kojim bi zanimanjima mogli još da budu uspješni.

Profesionalna orijentacija pomaže i pojedincima koji strahuju da iz nekog razloga neće moći da upišu željeno zanimanje te su u potrazi za alternativnim odabirom koje bi im dobro došlo u tom slučaju.

Odabir zanimanja je svakako jedna velika životna raskrsnica, a da biste znali kojim putem krenuti, neophodno je napraviti nekoliko važnih koraka koji mogu olakšati taj odabir.

Koji su to koraci?

Prije svega, vrlo je važno da prikupite dosta informacija o osnovnim karakteristikama različitih oblasti i područja rada ili najkraće rečeno da što bolje upoznate svijet rada. Saznajte koji su to opisi poslova, kakvi su radni uslovi, poželjne osobine te mogućnosti zaposlenja. Ono što je jako važno jeste da pojedinici upoznaju sebe, svoje sposobnosti (mentalne, čulne, psihomotorne), vrijednosti (temeljni ciljevi kojima čovjek teži) i svoja interesovanja (trajnija zanimanja pojedinca za određene aktivnosti).

O sebi i svojim karakteristima, može se dosta saznati od bliskih ljudi, s toga je važno razgovarati sa roditeljima, razrednim starješinama, psihologom, pedagogom, ali i prijateljima te čuti i njihova mišljenja. Kada ste uradili ovaj dio, onda definitvno još jednom razmislite o svojim sposobnostima, interesovanjima, osobinama ličnosti i uporedite ih sa zahtijevima željenih zanimanja. Sada već možete praviti listu potencijalnih zanimanja i zapamtite nikada nemojte imati samo jednu opciju, nego drugu, treću pa i četvrtu….

Koje greške najčešće pravimo pri odabiru zanimanja?

Prije svega dopuštamo da drugi odlučuju umjesto nas (roditelji, prijatelji).

Vrlo često površno procjenjujemo svoje vještine i ne pravimo razliku između interesovanja i sposobnosti neophodnih za određeno zanimanje.

Svakako tu je i nezainteresovanost jer ne mislimo da je pitanje izbora zanimanja uopšte nešto važno. I još mnogo toga…

Zato, ako niste sigurni u odabir budućeg zanimanja, imate dilemu ili želite da provjerite svoju odluku možete se javiti u Psihološko savjetovanja ALBA, gdje naš tim radi stručnu procjenu vaših profesionalnih interesovanja.