“Meduza koja sjedi na prsima” baš tako je klijentica opisala svoj subjektivni doživljaj nekoliko dana nakon što su joj ustanovili Hašimoto sindrom. 

Kroz psihoterapiski rad smo se bavile promjenom odnosa prema meduzi i stvaranju prostora da neko vrijeme bude tu bez obzira koliko neprijatna, teška i bolna bila. Klijentici je uključena medikamentozna terapija za ustanovljeni problem te je u kombinaciji sa psihoterapijom dala odličan rezultat. 

U kakvoj su vezi problemi sa štitnom žlijezdom i mentalno zdravlje?

Problemi sa štitnom žlijezdom mogu imati značajan uticaj na mentalno zdravlje. Štitna žlijezda je ključna za regulaciju brojnih procesa u tijelu, uključujući metabolizam i hormonalnu ravnotežu. Kada dođe do poremećaja u funkciji ove žlijezde, to može imati ozbiljne posljedice na emocionalno stanje pojedinca.

Poznato je da štitna žlijezda može imati smanjenju ili pojačanu funkciju, ni jedno ni drugo nije baš sjajno po osobu koja se suočava sa ovom problematikom.

Smanjena funkcija štitne žlijezde (hipotireoza) može dovesti do simptoma depresije, umora, gubitka koncentracije i pamćenja. Ovi simptomi mogu imati značajan uticaj na mentalno zdravlje, jer osoba može osjećati nedostatak motivacije, gubitak interesa za aktivnosti u kojima je nekada uživala, teškoće u obavljanju svakodnevnih zadataka te generalno življenju života koji je za nju smislen i ispunjavajući.

Sa druge strane povećana funkcija štitne žlijezde (hipertireoza) može dovesti do anksioznosti, razdražljivosti i problema sa spavanjem. Osobe kod kojih je povećana funkcija štitne žlijezde se mogu osjećati stalno napeto i preopterećeno, što može u velikoj mjeri uticati na kvalitet njihovih odnosa i svakodnevnog funkcionisanja.

U oba slučaja, poremećaji funkcije štitne žlijezde mogu izazvati značajne poteškoće u svakodnevnom životu pojedinca i ozbiljno uticati na njihovo mentalno zdravlje. Stoga je važno da se ovi problemi prepoznaju na vrijeme i da se pristupi adekvatnom tretmanu kako bi se poboljšao kvalitet života i življenja osobe koja se suočava sa navedenim poteškoćama. 

Koje još poteškoće možemo iskusiti? 

Dokazano je da neravnoteža hormona štitne žlijezde može dovesti do pojave simptoma depresije, izražene tuge, gubitka interesa za aktivnosti koje su prije bile važne i smislene, osjećaja bespomoćnosti, kao i simptoma anksioznosti, poput nervoze, straha i napetosti.

Mogu biti prisutne česte promjene raspoloženja, kao što su razdražljivost, promjene u emocionalnoj stabilnosti i osjećajima sreće ili tuge. 

Klijent je to sjajno opisao  metaforom emocionalne klackalice. Naveo je da mu se čini kao da je na emocionalnoj  klackalici većinu dana gdje se smjenjuju naleti sreće i tuge bez nekog značajnog objektivnog razloga, te da je to za njega veoma iscrpljujuće. 

Mogu se javiti problemi sa pamćenjem, koncentracijim, pažnjom i brzinom razmišljanja. Može nam se činiti kao da su nam misli uzburkane, ubrzane, nestrukturisane ili opet sa druge strane kao da su usporene, ne možemo se sjetiti određenih stvari, ne možemo zapamtiti neke osnovne informacije i slično.

Ponekad nam se može činiti da smo konstantno umorni bez obzira na to što posvećujemo vrijeme odmoru. Odmor i san ne donose očekivanu energiju, ne dolazi do “punjenja baterija” i spremnosti da se nosimo sa svakodnevnim obavezama i zadacima.

Hronični umor, iscrpljenost i nizak nivo energije koji su posljedica problema sa štitnom žlijezdom dalje mogu negativno utjecati na opšte  funkcionisanje i raspoloženje.

Poremećaji spavanja su takodje često prisutni, poput nesanice ili sa druge strane pretjerane pospanosti što svakako može negativno uticati na mentalno zdravlje osobe.

Kod žena su mogući neredovni menstrualni ciklusi ili izraženiji PMS sindrom. 

Možemo primijetiti kako se i naše tijelo na neki način ponaša drugačije, lakše dobijamo tjelesnu masu, opada nam kosa ili je jako suha, imamo bolove u mišićima, nešto smo osjetljiviji na hladnoću, koža nam je isušena i izgleda dehidrirano, javljaju se problemi sa opstipacijom. 

Osjećamo usporen ili sa druge strane ubrzan puls…

Sve navedeno nam zapravo jasno ukazuje koliko ovi problem mogu imati uticaja na mentalno zdravlje i svakodnevno funkcionisanje pojedinca. Kvalitet života i življenja se u drastičnoj mjeri smanjuje usljed različitih problema sa kojima se osoba svakodnevno suočava.

Ukoliko se i vi suočavate sa navedenom problematikom, budite slobodni da nam pišete. 

Adekvatna medikamentozna terapija za probleme sa štitnom žlijezdom propisana od strane stučnog ljekara u kombinaciji sa psihoterapijom daje odlične rezultate. 

Pogledaj: Zašto je mentalno zdravlje važno?