Zamislite sljedeću situaciju, vaše dijete dolazi kući veoma tužno i zabrinuto jer je dobilo trojku iz testa za koji se spremalo i očekivalo je bolju ocjenu, a vi mu na to odgovarate: „Prestani da brineš, ionako nije toliko važno, to je samo jedan test“.

Šta mislite da li ovakav komentar pomaže ili odmaže vašem djetetu? Šta ga učite ako mu se ovako obraćate? Kako biste voljeli da ljudi oko vas reaguju kada im ispričate neku situaciju povodom koje se brinete ili ste tužni?

Šta su validacija i invalidacija?

Validacija podrazumijeva da iskomuniciramo sa drugom osobom da njen odgovor, emocija, misao, reakcija ima smisla i da je razumljiva s obzirom na trenutni životni kontekst ili situaciju u kojoj se nalazi. Validirati znači potvrditi, potkrijepiti, potvrditi autentičnost, izraziti razumijevanje.

Invalidacija podrazumijva saopštavanje drugoj osobi da to što osjeća, misli, radi nema smisla, nije tačno, nije vrijedno ili da je pretjerano. Invalidirati znači opovrgnuti, odbaciti, delegitimizovati. Invalidiranje kažnjava ispoljavanje emocija i doprinosi njihovom potiskivanju ili čak eskalaciji, a nerjetko ostavlja osobu zbunjenom i uči ju da ne može vjerovati svojim vlastitim emocijama.

Zašto i kako validirati?

Validiranje poboljšava odnose sa drugima, uči nas izražavanju emocija i njihovoj važnosti i smanjuje konflikte. Validiranjem pokazujemo drugoj osobi da ju slušamo, da razumijemo, da ne osuđujemo, da nam je stalo do odnosa sa tom osobom i pomaže nam da izrazimo svoje neslaganje bez da ulazimo u nekonstruktivan konflikt.

Prisjetite se situacije kada ste se osjećali invalidirano od strane druge osobe i uporedite tu situaciju sa situacijom kada ste bili validirani. Postoji li razlika? Kako je svaka od tih situacija uticala na vaša osjećanja? A na ponašanje?

Validiranje ¹ slaganje

Validiranje nije isto što i slaganje. Mi možemo da validiramo iako nam se ne sviđa ponašanje, ideja, osjećanje druge osobe i iako se ne slažemo sa tim, validiranjem pokazujemo da razumijemo odakle to dolazi.

Npr. Zamislite da vaš tinejdžer traži da ostane do 01h u gradu sa prijateljima, iako ste se dogovorili da mu je izlazak dozvoljen do 23h sve dok ne počne redovno da izvršava domaće zadatke. Umjesto da na njegov zahtjev odgovorite samo sa kratkim i oštrim „NE“, možete validirati njegov zahtjev, ali se ipak ne složiti i ne odobriti ga. Validiranje u ovoj situaciji bi moglo da zvuči ovako „Jasno mi je da želiš da ostaneš vani do 01h, jer se odlično zabavljaš sa svojim prijateljima. Ipak, dogovorili smo da ti je izlazak dozvoljen do 23h sve dok ne počneš redovna da radiš domaće zadatke“.

Možemo li sebe validirati?

Naravno i veoma je poželjno da to radimo. Ukoliko validiramo svoja osjećanja, misli i ponašanja to može doprinijeti većoj emocionalnoj regulaciji, samoprihvatanju i poboljšava našu vještinu rješavanja problema. Iz tog razloga je i veoma važno da naučimo kako da validiramo sebe. Validirati sebe znači posmatrati bez osuđivanja, opisivanje emocija, senzacija, misli i prihvatanje da sve to postoji u nama. Takođe, to podrazumijeva i priznati da su naše misli, osjećanja i postupci ispravni i da su u skladu sa situacijom u kojoj se nalazimo. Mindfulness, odnosno puna svjesnost, je tehnika koja može mnogo da pomogne pri učenju samovalidacije. Više o punoj svjesnosti možete pročitati na ovom linku https://albapsihoterapija.com/zasto-je-puna-svjesnost-vazna/

Svako učenje je proces. Svi mi ponekad invalidiramo sebe ili druge.

„Glupo je što se ovako osjećam“, „Ne boj se, neće ti ništa“, „Smiri se, šta ti je“…

Super bi bilo da možemo odmah da prestanemo i da nikada više ne invalidiramo ni sebe, ni druge, ali nije realistično da to očekujemo od sebe. Kada počnemo da učimo novu vještinu, ono što radimo zasigurno jeste da griješimo, iz grešaka učimo i postajemo sve bolji. I sve je to normalan i očekivan proces sve dok je nama jasno u kom smjeru idemo i dok ne odustajemo od tog cilja. Ukoliko je vaš cilj da počnete da validirate sebe, svoju djecu i druge ljude, normalno je da ćete praviti greške i s vremena na vrijeme ipak invalidirati, ali sve dok svjesno nastavljate da istrajavate u svojoj zamisli da što više validirate druge i sebe sve ćete bolji i postajati u tome.

Pogledaj: Kako biti podrška osobi koja prolazi kroz težak period?

Kako biti tu za osobu koja se suočava sa depresivnošću?