Da li je humor poželjan u psihoterapiji ili je psihoterapija previše ozbiljan proces?

Mnogi psihoterapeuti kažu da je život previše ozbiljan da bismo ga shvatali ozbiljno, ali isto tako da i humor shvatamo previše ozbiljno. Pojedini navode da je smisao za humor i mogućnost da se šalimo na svoj račun odraz mentalnog zdravlja. Ono što želimo da podijelimo sa vama jeste da pojedini psihoterapeuti koriste humor u seansama i da je apsolutno dozvoljen, ponekad i poželjan, na seansama.

Kako korisiti humor?

Glavno pravilo za korištenje humora jeste da je on usmjeren prema ponašanju klijenta ili njegovim odmažućim uvjerenjima, a nikada prema osobi u cjelini. U REBT-u klijente učimo da nije sama situacija to što dovodi do problema, nego naša interpretacija te situacije, odnosno naša uvjerenja koja se javljaju u vezi sa samom situacijom. Ova uvjerenja su veoma često odmažuća i vode dalje u odmažuće emocije i ponašanja.

Humor može da nam pomogne da se suprostavimo svojim odmažućim mislima i uvjerenjima, te da nam pomogne pri konstruisanju i usvajanju alternativnog način razmišljanja, to jeste, pomažućeg uvjerenja.

Korištenje humora može da bude veoma koristno u psihoterapiji i da donese jedan sasvim novi uvid u sam problem, drugačiju perspektivu, ali i drugačiji stav prema problemu. On omogućava da se osoba distancira od samog problema i odmažućih misli koje su s njim u vezi, pomaže nam da prihvatimo sebe kao nesavršena bića i daje nam mogućnost da se volimo i kada griješimo. Ponekad humor dovodi do toga da se udaljimo od osjećaja krivice i anksioznosti koji se javljaju u mnogim teškim situacijama. A posebno ga je korisno koristiti u radu sa adolescentima.

Ipak, uprkos svim prednostima koje humor ima, nekim psihoterapeutima „ne leži“ korištenje humora na seansama, što je skroz u redu. Ukoliko se nađete u situaciji da terapeut koristi humor, ali vama to ne odgovara, bilo bi odlično da to i iskomunicirate sa terapeutom.

Pogledaj:

Emocije nisu naš neprijatelj