Kroz život često se nalazimo u situacijama koje izazivaju preplavljenost različitim emocijama i stanjima. Često se nađemo zaglavljeni između prošlosti i budućnosti zaboravljajući sadašnji trenutak u kojem se nalazimo.

Neki od nas se možda suočavaju sa gubitkom, neko se osjeća izgubljeno i „zaglavljeno“ u određenoj fazi života, neko se bori sa anksioznošću i paničnim napadima..

U svim ovim situacijama, ili bilo u kojim drugim momentima kada se osjećamo tjeskobno i pod stresom, što je i sastavni dio našeg života,  možemo koristiti tehnike uzemljenja kako bismo ponovo došli u kontakt sa sobom i sa sadašnjim trenutkom. Sve ove tehnike služe da pomjerimo fokus sa tjelesnih senzacija koje u datom momentu osjećamo, misli i preplavljujućih emocija i usesredimo se na ono što se dešava u sadašnjem trenutku. One su tu da vrate i naš um na „zemlju“. Kada skrenemo pažnju sa naših briga, misli i emocija i svega onog što nas preplavljuje, možemo se vratiti u sadašnji trenutak i baviti stvarima koje su nam bitne i vrijedne. 

5 4 3 2 1 tehnika 

Jedna od najučestalijih tehnika uzemljenja je 5 4 3 2 1 tehnika– koja se odnosi na povezivanje sa svih pet čula tako što ćemo pogledom oko sebe imenovati:

5 stvari koje vidimo u našoj okolini (sveska ili mobitel na stolu, drveće, slika na zidu…) ;

4 stvari koje možemo osjetiti -ovaj dio je važan jer nam pomaže da primjetimo kakav je osjećaj u našem tijelu (osjetimo noge u cipelama-da li je hladno ili vruce, steže li nas nešto, ili tkanina na našem tijelu- jel nam udobno, prijatno..); 

3-stvari koje možemo čuti (zvuk automobila na ulici, ptice, zvuk glasova u prostoriji, otkucaj sata na zidu..);

2– stvari koje možemo pomirisati (ukoliko se ne nalazi u prostoriji čiji miris možemo osjetiti, možemo se prisjetiti mirisa koje volimo i dopustiti da ih doživimo-miris kafe, cvijeća…); 

1– stvar koju možemo osjetiti u ustima (bombonice, kafu..).

Meditacija

Meditacije sa punom svjesnošću pomažu nam da se vratimo u sadašnji trenutak. Na yt kanalima, kroz literaturu i knjige možemo da nadjemo upute i da pratimo vođene meditacije pri čemu se glavni akcenat stavlja da budemo sa svim svojim neprijatnim i prijatnim senzacijama, da ih osjetimo u tijelu, da primjetimo misli i osjećanja. Poenta je u doživljavanju i bivanju sa njima, sa punom svejsnošću i pažnjom da ih osjetimo, vraćajući stalno um koji odluta u sadašnji trenutak.  

Duboko disanje

Vježbe dubokog disanja kao jedna od značajnih tehnika uzemljenja koja nam svakodnevno može pomoći u situacijama koje su po nas zahtjevne na način da smiri naše tijelo i um i vrati nas u stanje ravnoteže. 

Pogledaj:

Zašto je pravilno disanje važno?