U svijetu živi preko 258 miliona udovica. Smrt drage, bliske, osobe je jedan od najtežih gubitaka koje osoba može da doživi.

Šta sve podrazumijeva gubitak?

Kada nam umre bliska osoba, partner, mi doživimo više gubitaka. Sa jedne strane to jeste fizički nedostatak te osobe, njeno odsustvo, ali tugovanje nam pomaže da osvijestimo i neke druge stvari koje smo izgubili: zajednički život, stvari koje smo zajedno radili, zajedničku budućnost, zajednička nadanja, snove i želje, gubitak zajedničkog socijalnog života i još mnogo sličnih stvari.

Koje se sve emocije mogu javiti nakon gubitka partnera?

Nakon gubitka se neminovno javlja intenzivna tuga, koja može da se manifestuje kao praznina iznutra, otupjelost, može nam izgledati kao da ništa nema smisla, ali možemo da osjetimo i ljutnju povodom toga kako se osjećamo, jer često imamo ideju kako bismo trebali da se osjećamo drugačije od onoga kako se stvarno osjećamo. Ljutnja se takođe može javiti i zbog toga što okolina požuruje naš proces tugovanja ili smo ljuti na partnera koji je umro, što nas je napustio. Pored toga, moguće je da se javi i briga, da smo zabrinuti za svoje stanje, da smatramo da se nećemo nikada osjećati bolje i da ne možemo da se nosimo sa tim stanjem.

Šta je važno da znamo o tugovanju nakon gubitka?

Tugovanje nakon gubitka, iako veoma intenzivno, je potpuno normalan proces i ne postoji dijagnoza za to stanje, kao što postoji za neka druga stanja (anksioznost, depresija, OKP…).

U literaturi se navodi pet faza tugovanja: poricanje, ljutnja, pregovaranje (da li je nešto trebalo da uradimo drugačije), depresija i prihvatanje. Međutim, proces tugovanja je veoma individualan, tako da ne prolaze sve osobe kroz sve faze, niti je moguće odrediti trajanje samih faza, kao ni procesa tugovanja u cjelini.

Kako možemo pomoći sebi tokom tugovanja?

Tugovanje je proces i ne možemo da ga ubrzamo. Osuđivanje sebe i poređenje sa tim kako bismo trebali da se osjećamo samo otežava našu situaciju i dodaje nam još više patnje. Važno je u tim trenucima da pokušamo da budemo nježni prema sebi, da imamo strpljenja za sebe i saosjećanja, isto onako kako bismo imali za bliskog prijatelja/icu. Tugovanje je težak proces, a tretirati sebe sa saosjećanjem tokom tog procesa može biti ljekovito. Izražavanje tuge je još jedna stvar koju možemo da uradimo za sebe. Osim što možemo da razgovaramo o svom tugovanju sa nekom bliskom osobom, vođenje dnevnika i izražavanje emocija na papiru, takođe, može biti od pomoći. Osim za izražavanje svojih emocija, papir i olovku možete iskoristiti i za pisanje pisma partneru koji više nije tu sa vama, te na taj način pomoći sebi tokom procesa tugovanja. Ipak, ukoliko smatrate da vaš proces tugovanja traje predugo, ukoliko se osjećate da ne možete sami da se nosite sa svim osjećanjima, uvijek možete da potražite pomoć i podršku stručnjaka, psihoterapeuta.

Pogledaj:

Da li sa djecom razgovarati o smrti?

Kako biti podrška osobi koja prolazi kroz težak period?