Svjesni smo da se oko nas sve više pojavljuju mjesta na kojima je moguće kockati, sportske kladionice, lutrije, bingo, a dobar dio igara na sreću se preselio i online. U današnjem brzom svijetu, privlačnost kockanja može biti primamljiva za mnoge. Od uzbuđenja igre do mogućnosti osvajanja velikih dobitaka, kockanje može biti uzbudljivo iskustvo. Međutim, ključno je pristupiti mu sa oprezom i punom svjesnošću, kako bismo bili sigurni da ostaje izvor zabave, a ne ovisničko ponašanje koje nam nanosi štetu.

Šta je kompulzivno, ovisničko kockanje?

Iako neki ljudi ponekad kockaju, kompulzivno, ovisničko kockanje se razvija od povremenog do uobičajenog. Kako se javlja to razvijanje, odnosno sve češće kockanje, proporcijalno raste i stepen rizika kojem se izlaže osoba koja kocka, tako da osoba sve više i više riskira, što posljedično može da dovede do ozbiljnih finansijskih problema i kriminalnog ponašanja. Kompulzivno, ovisničko kockanje se javlja kod osoba koje ne mogu da se odupru svojim impulsima. Želja za kockanjem postaje toliko jaka i snažna da osoba ima osjećaj da tu napetost može osloboditi samo još češćim kockanjem.

Koji su znakovi kompulzivnog, ovisničkog kockanja?

Ovisnost o kockanju pogađa oko 3% odrasle populacije i češće se javlja kod muškaraca nego kod žena. Kod muškaraca se obično javlja u adolescenciji, dok se kod žena počinje razvijati kasnije. Osobe koje su razvile ovisničko kockanje veoma često imaju problem i sa pretjeranom konzumacijom alkohola ili droga, sa depresijom, anksioznošću, a ponekad se javljaju i suicidalne misli.

Neki od čestih znakova koji ukazuju na to da je osoba razvila ovisničko kockanje su sljedeći:

• Želja za kockanjem sa sve većim ulozima da bi se osjetilo željeno uzbuđenje

• Nemir i razdražljivost pri pokušaju da prestane sa kockanjem

• Pretjerana okupiranost kockanjem – uporne misli o kockanju i proživljavanje prethodnih iskustava, razvijanje strategija i planova za pronalazak novca za kockanje…

• Pribjegavanje kockanju kada se jave neprijatne emocije poput, uznemirenosti, krivice, anksioznosti, depresivnosti…

• Želja za „vraćanjem“ izgubljenog novca kroz novo kockanje

• Laganje kako bi se prikrilo stvarno stanje

• Gubitak posla, bliske veze, izostanci iz škole ili fakulteta

Šta možemo uraditi?

Iako je prevencija često najbolji izbor i preporučuje se za osobe koje su u riziku da razviju ovisničko ponašanje, nekako se čini da postaje sve teža s obzirom na preveliku izloženost mjestima na kojima je moguće kockanje. Rano prepoznavanje problema i rana intervencija su veoma značajne da bi se osobi pomoglo. Naravno prvi korak u oporavku jeste prepoznavanje problema i priznavanje sebi samima da imamo problem, što je često i najteži korak. Ovisničko kockanje je slično pretjeranom korištenju alkohola ili droga, nakon početka tretmana često dolazi do pogoršanja, a s obzirom na to da se radi o hroničnom poremećaju, veoma su česti i relapsi.

Međutim, uprkos svemu ovome uz odgovarajuću terapiju osoba može da nauči da ostvari kontrolu nad svojim životom. Terapija ovisničkog kockanja podrazumijeva psihoterapiju, individualnu ili grupnu, a veoma često se kombinuje sa lijekovima koji su prepisani od strane psihijatra.

Ukoliko prepoznajete da se nositi sa problemom ovisničkog kockanje i željeli biste da radite na tome pišite nam.

Pogledaj: Osobe zavisne o alkoholu trebaju pomoć i podršku