Bulimija nervosa je kompleksan poremećaj ishrane koji pogađa mnoge osobe u svijetu. Prisutan je i kod žena i kod muškaraca, s tim da se češće javlja kod žena. Najčešće se javlja kod adolescenata i mlađih odraslih osoba, a nije toliko prisutan u starijoj dobi.

Šta je bulimija?

Bulimiju karakterišu epizode prejedanja – unošenja ogromne količine hrane u kratkom vremenskom periodu – koje je praćeno kompenzacijskim ponašanjem, a to je najčešće namjerno izazivanje povraćanja, zloupotreba laksativa ili pretjerano vježbanje. Osobe koje imaju bulimiju često imaju osjećaj da nemaju kontrolu nad svojim ponašanjem. Iako su uglavnom svjesni da imaju problem, smatraju da ne mogu da zaustave svoje prejedanje, što ih dalje vodi u neko kompenzacijsko ponašanje, najčešće povraćanje, a sve u cilju da ne bi dobili na kilaži. Prejedanje i povraćanje se često dešavaju u tajnosti, a gotovo uvijek su praćeni osjećajem krivice i srama.

Za razliku od osoba koje imaju anoreksiju, osobe koje se suočavaju sa bulimijom često imaju težinu koja je u skladu sa njihovim uzrastom. Ono što je slično kod osoba koje se suočavaju sa anoreksijom i osoba koje se suočavaju sa bulimijom, je to da su nezadovoljni svojim tijelom i težinom, da se plaše dobijanja kilograma i da očajnički žele da smanje kilograme. Pored toga, često nije samo ishrana problem, nego postoje i određeni psihološki problemi poput anksioznosti, depresije, zloupotrebe supstanci.

Koji su najčešći simptomi bulimije?

Prema DSM – 5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), simptomi bulimije uključuju:

• Ponavljajuće epizode prejedanja, u kojem osoba u kratkom vremenskom intervalu (obično dva sata ili manje) pojede mnogo veću količinu hrane nego što jede prosječna osoba

• Osjećaj da ne može prestati da jede i da ne može kontrolisati koliko i šta jede

• Ponavljajuće kompenzacijsko ponašanje za prevenciju dobijanja kilograma, zloupotreba laksativa, pretjerano vježbanje, povraćanje

• Samoprocjena samo kroz oblik i veličinu tijela

Pored navedenih postoje i fizički simptomi koji su karakteristični za osobe sa bulimijom:

• Hronično upaljeno i bolno grlo

• Oštećena zubna caklina, osjetljivi zubi skloni kvarenju usljed pretjerane izloženosti želučanoj kiselini

• Problemi sa crijevima i nadraženost crijava zbog zloupotrebe laksativa

• Teška dehidracija

• Ranice na rukama i prstima ukoliko se koriste za izazivanje povraćanja

Kako prepoznati bulimiju?

S obzirom na to da je bulimija „tajna“ bolest, ponekad je teško prepoznati da se bliska osoba suočava sa ovim problemom. Ipak postoje neki znakovi na koje možemo obratiti pažnju i koji mogu ukazivati na to da problem postoji.

Potencijalne „crvene zastavice“ mogu biti preokupacija hranom, težinom, oblikom tijela, česti odlasci do toaleta tokom i nakon jela, neprijatnost da se jede na javnom mjestu ili pred drugim ljudima, pretjerano vježbanje. Od fizičkih znakova možemo primijetiti natečeno lice, oštećene zube, naglu promjenu težine, ranice na prstima.

Tretman bulimije nervose

S obzirom na to da je bulimija nervosa kompleksan poremećaj ishrane, tretman često zahtjeva uključivanje stručnih osoba. Psihoterapija i savjetovanje definitivno jesu opcija za osobu da nauči da preuzme kontrolu nad svojim ponašanjem, ali i da se odupre želji za kompezatornim ponašanjima. Veoma često tretman podrazumijeva promjenu ishrane, a zavisno od toga koliko su simptomi ozbiljni ponekad se preporučuje i uključivanje terapije medikamentima. Naravno, prva stvar kao i sa svim poteškoćama jeste prepoznavanje problema, prihvatanje istog, a potom i traženje adekvatne pomoći.

Ukoliko smatrate da vam je potrebna podrška u borbi protiv bulimije pišite nam na psiholoskosavjetovanjealba@gmail.com

Pogledaj: Šta kada hrana postane opsesija?