Kada pričamo o vrijednostima u našem životu, obično kažemo da ako živimo svoj život u skladu sa svojim vrijednostima da je to život vrijedan življenja.

Ono što se često desi jeste da kada o tome razgovaramo sa klijentima da oni zaključe da živjeti u skladu sa svojim vrijednostima podrazumijeva da će nam sve vrijeme biti lijepo, udobno, da ćemo sve vrijeme živjeti zadovoljno i srećno, jer ipak, živimo u skladu sa svojim vrijednostima, živimo život vrijedan življenja.

Međutim, da li je stvarno tako?

Živjeti u skladu sa svojim vrijednostima podrazumijeva da se ponašamo na način koji potvrđuje da živimo u skladu sa svojim vrijednostima. Na primjer, ukoliko je naša vrijednost da budemo brižan partner, koji gradi svoj partnerski odnos na gajenju zdrave, otvorene, asertivne komunikacije, ono kako mi tu svoju vrijednost živimo jeste kroz razgovor sa partnerom, interesovanjem za njegov unutrašnji i spoljašnji svijet, brigom za njegovu dobrobit, ispoljavanjem svojih želja, mišljenja, interesovanja, stavova… I tako iz dana u dan.

Svaki partnerski odnos ima uspone i padove i sastavni dio svakog partnerskog odnosa jesu svađe. Kada dođe do svađe emocije koje osjećamo su vjerovatno neprijatne, tuga, ljutnja, povrijeđenost… U tim trenucima bismo vjerovatno da vičemo, galamimo, prijetimo, možda i vrijeđamo svog partnera, ćutimo i nećemo da razgovaramo…

Ali da li je to u skladu sa našom vrijednošću brižnog partnera?

Ne, nije.

Čak i u tim trenucima kada smo ljuti, povrijeđeni, tužni, čak i tada možemo da biramo ponašanja koja će biti u skladu sa vrijednosti koju živimo, u skladu sa idejom o brižnom partneru. Čak i tada kada nam nije ugodno, prijatno, kada nismo srećni i nije nam lijepo i tada možemo da odlučimo da razgovaramo sa partnerom, da iskažemo svoje emocije, razmišljanja, ideje i da se interesujemo za doživljaje, mišljenja i stavove partnera. Iako je teško, bolno, neprijatno.

Dakle, živjeti u skladu sa svojim vrijednostima ne podrazumijeva da nam je udobno sve vrijeme, podrazumijeva da će često biti lijepo, ispunjavajuće, zadovoljavajuće, ali isto tako podrazumijeva da će biti izazovno, teško, naporno. Dobra stvar je što u svakom trenutku mi odlučujemo u kom smjeru ćemo da se krećemo, kako ćemo da se ponašamo, jer ono što definitivno jeste u našoj kontroli jeste naše ponašanje, a ono je ključ življenja života vrijednog življenja.

Pogledaj:

Kako da stalno budemo srećni?