Kada govorimo o odgoju djece, pohvala i kritika su alati koji igraju ključnu ulogu u formiranju njihovog karaktera i samopouzdanja. Kada se koriste na efikasan i podržavajući način, mogu imati pozitivan uticaj na emocionalni i intelektualni razvoj djeteta, pomažući im da postanu samopouzdaniji i motivisaniji u svom razvoju.

Međutim, mnogi roditelji se često pitaju kako pravilno primijeniti ove alate kako bi podržali emocionalni i intelektualni razvoj svoje djece, a istovremeno ih motivisali da rastu i uče. Pored toga, još uvijek je široko zastupljena ona „ko se hvali taj se kvari“, iako ne bi trebalo da je tako.

Zašto nam je teško da pohvalimo?

Najjednostavniji odgovor bi bio da nismo navikli, nismo učeni. Međutim, ono što je takođe veoma često jeste da podrazumijevamo te stvari. Tako nerjetko čujemo od roditelja da njihova djeca znaju da ih oni vole i podržavaju, te da im ne moraju to stalno pokazivati ili da kad jednom kažu da je to to, podrazumijeva se, stoje iza svojih riječi. Ali, ako se i sami zapitate, da li bi vam prijalo da vas neko pohvali, da li biste voljeli da to čujete više od jednom i da se ne podrazumijeva, vjerujem da bi većina odgovorila DA.

Pružanje pohvala, a i kritika, je dio komunikacije i zahtijeva vježbanje i razvijanje. Iz tog razloga navodimo vam nekoliko savjeta o tome kako pružiti pohvalu i kritiku svojoj djeci.

Pohvala je važan način pokazivanja svojoj djeci da smo ponosni na njih i da cijenimo njihove napore i postignuća.

Kako to uraditi na efikasan način?

Budite specifični: Umjesto opštih izjava poput “Bravo!”, fokusirajte se na specifične detalje postignuća vašeg djeteta. Na primjer, umjesto “Bravo, bio si jako dobar”, možete reći “Bravo, bio si jako pažljiv i uspješno si riješio taj matematički zadatak”.

Ohrabrite trud, ne samo rezultat: Naglasite važnost truda i upornosti, bez obzira na konačni rezultat. To će motivisati dijete da nastavi raditi i učiti, bez straha od neuspjeha. Npr. ukoliko dijete ima problema sa obavljanjem školskih obaveza i stalno ih izbjegava, pohvalite ga čak i kada samo uzme knjigu i pročita dvije rečenice i to je trud, i to se računa, i to je važno pohvaliti. Pohvalama utvrđujemo kod djeteta ponašanja koja želimo da ono ispoljava.

Pohvalite proces, ne samo krajnji rezultat: Umjesto samo pohvale za krajnji rezultat, pohvalite proces koji je dijete prošlo kako bi postiglo taj rezultat. Na primjer, možete reći “Vidim koliko si se trudio u učenju za test, i to se zaista isplatilo”.

Kritika je neizbježan dio odgoja, ali važno je da se pravilno primjenjuje kako bi bila konstruktivna i motivišuća, a ne demotivišuća ili destruktivna.

Kako na efikasan način uputiti kritiku?

Budite konstruktivni: Kritika treba biti konstruktivna i usmjerena na poboljšanje ponašanja ili rezultata. Umjesto da samo nabrajate greške, ponudite konkretne savjete i sugestije kako bi dijete moglo naučiti i napredovati.

Budite ljubazni i nježni: Kritika treba biti izražena na ljubazan način, bez vrijeđanja ili omalovažavanja djeteta. Imajte na umu da je cilj kritike podržati dijete u njihovom razvoju, a ne povrijediti ih ili obeshrabriti.

Fokusirajte se na ponašanje, ne na ličnost: Umjesto da kritikujete dijete kao osobu, fokusirajte se na konkretne aspekte ponašanja ili postupaka koje želite promijeniti. Na primjer, umjesto “Ti si loš/a”, možete reći “Ovo ponašanje nije prihvatljivo, ali znam da možeš bolje”. Ili, umjesto „Lijen/a si“, možete reći „Ne sviđa mi se što ostavljaš prljave čarape na sred sobe, odnesi ih u korpu za prljav veš“.

Pokažite razumijevanje: Pokažite djetetu da razumijete njihova osjećanja i perspektivu. Postavite se kao podrška i oslonac, umjesto autoriteta koji samo naređuje.

Još jednom, ovo su vještine komunikacije, što znači da je potrebno da ih vježbamo da bismo postali bolji i efikasniji u njihovom primjenjivanju, a i da bismo vidjeli neke konkretne rezultate.

I na kraju, zapamtite, roditeljstvo je teško, ali samo ako ste dobar roditelj.

Pogledaj:

Da li je i vašem tinejdžeru tijesno u njegovoj koži? 

Roditeljski stres- o čemu je riječ?