Mjesec novembar je svake godine u znaku brige o zdravlju muškaraca, a u susret 19. novembru, svjetskom danu muškaraca, želimo da kroz ovaj tekst posebnu pažnju pružimo upravo mentalnom zdravlju muškaraca.

Šta kaže statistika?

• Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, četiri puta više muškaraca nego žena, umire od suicida

• Iako muškarci čine 10% pacijenata koji imaju bulimiju ili anoreksiju, muškarci rjeđe traže pomoć u vezi sa poremećajima ishrane

• U SAD godišnje oko 6 miliona muškaraca iskusi simptome depresije, ipak, depresija se dijagnostifikuje značajno više kod žena, a kod muškaraca često ostane nedijagnostifikovana

• Više od 3 miliona muškaraca u SAD ima panične napade, agorafobiju ili neku drugu fobiju

• U Velikoj Britaniji oko 40% muškaraca nikada ni sa kim nije pričalo o svom mentalnom zdravlju

• 30% od onih koji jesu, navode da su se osjećali veoma posramljeno dok su pričali o tome

• Kod nas se veoma malo pažnje posvećuje mentalnom zdravlju muškaraca

Zašto muškarci rjeđe dobijaju dijagnozu i pomoć u vezi sa mentalnim poteškoćama?

Mnogi su razlozi, ali oni koji se najčešće navode jesu stigma, ali i pritisak na muškarce da „izdrže“ i da „budu jaki“, te da se sami izbore sa svojim problemima. Takođe, pričanje o mentalnim problemima, posebno muškaraca, društvo često doživljava kao znak slabosti. Vrlo često tokom odrastanja dječaci dobijaju poruke da ne plaču, da budu jaki, da pokažu muškost, te odrastajući sa ovakvim pounutrenim riječima, lako je razumjeti zašto je muškarcima teško da pričaju o svojim problemima, da traže pomoć i zašto osjećaju intenzivnu emociju sramote ukoliko i potraže pomoć. S obzirom na to da su kod mentalnih poteškoća često veoma izraženi i fizički simptomi, muškarci koji se i obrate ljekaru za pomoć se uglavnom žale na fizičke simptome koji im se javljaju, te na taj način se mentalne poteškoće često i previde.

Koji su česti znakovi da se muškarac suočava sa problemom u mentalnom zdravlju?

Iako su neki simptomi potpuno identični i za muškarce i za žene, kao npr. intenzivan osjećaj tuge, beznađa, umora, problemi sa spavanjem i ishranom, gubljenje užitka u aktivnostima koje su ranije pričinjavale užitak, suicidalne misli…neki simptomi su ipak karakterističniji za muškarce.

Simptomi problema u mentalnom zdravlju kod muškaraca se obično manifestuju kroz izbjegavajuće ponašanje, provođenje više vremena na poslu ili u sportu, česte glavobolje, problemi sa digestivnim traktom, zloupotreba droga i alkohola, iritabilnost i agresivnost, rizična ponašanja (poput brze vožnje), teškoće sa koncentracijom i česte promjene raspoloženja.

Šta možemo uraditi?

Ukoliko smatramo da se neko suočava se mentalnim poteškoćama, bez obzira na to da li se radi o ženi ili muškarcu, pružanje podrške može biti od velikog značaja. Važno je da damo osobi do znanja da smo tu za nju, da ju aktivno saslušamo ukoliko želi da razgovara i pružimo podršku ukoliko želi da se javi nekome za stručnu pomoć.

Mi u Psihološkom savjetovanju „Alba“, vjerujemo da je svaki muškarac koji se javi za pomoć veoma hrabar, jer je potrebno mnogo hrabrosti da se priča o problemima koji nas muče i još više da se suprotstavimo mišljenju okoline da je traženje pomoći znak slabosti.

Ukoliko želite da razgovarate o svom mentalnom zdravlju, javite nam se na psiholoskosavjetovanjealba@gmail.com

Pogledaj: Problemi sa mentalnim zdravljem kod žena