Od mnogih klijenata često čujemo da su dugo razmišljali da se jave za psihoterapiju, da ih je bio strah, da nisu bili sigurni šta da kažu i odakle da počnu i još ponešto iz domena nesigurnosti u vezi sa početkom tretmana. Imajući na umu da početak psihoterapije može da bude težak za mnoge osobe, odlučili smo da podijelimo nekoliko važnih informacija o samoj psihoterapiji.

Šta je važno da znate o psihoterapiji?

Bez obzira za kojeg se psihoterapeuta/kinju odlučite i bez obzira iz koje psihoterapijske škole ta osoba dolazi, ono što možete da očekujete u toku psihoterapijskog procesa jeste da se osjećate sigurno, podržano, da vas neko čuje i trudi se da vas razumije.

Psihoterapeuti imaju etički kodeks, kojeg se pridržavaju u radu, a jedna od stvari koja je garantovana etičkim kodeksom jeste povjerljivost. Sve ono što ispričate tokom seanse je povjerljivo i ostaje između vas i psihoterapeuta, a psihoterapeut je dužan da o tome ne razgovara sa drugima.

Često klijenti osjećaju stid i ne žele da podijele određene priče iz svog života. To je u redu, za neke priče je potrebno više vremena da se odlučimo da ih podijelimo. Međutim, važno je da znate, da bez obzira kakvu priču nosite sa sobom, na psihoterapiji nećete naići na osuđivanje i odbacivanje. Psihoterapeut nije tu da vas kritikuje, nego da vam pruži podršku i da zajedno sa vama pokuša da nađe najbolje rješenje.

Nama psihoterapeutima je veoma važno da se klijent osjeća sigurno, jer jedino iz sigurnog okruženja može da dođe do razvoja i promjene, što i jeste konačni cilj psihoterapije.

Kako možete pomoći sebi da izaberete pravog psihoterapeuta?

Istražite rad samog psihoterapeuta. Mnoga savjetovališta, odnosno psihoterapeuti, imaju svoje stranice kako web, tako i na društvenim mrežama. Često je to dovoljno dobar početak u procesu istraživanja. Obratite pažnju na to kojim temama se najčešće bavi, kako im pristupa, te procijenite da li je to nešto što se poklapa sa onim za čim vi tragate.

Šta ako niste zadovoljni tretmanom?

Ponekad se desi da ne ostvarimo zadovoljavaju odnos sa psihoterapeutom. Ponekad možemo jasno da definišemo šta nam to ne odgovara u tom odnosu, a ponekad nam je to veoma teško objasniti, ali na nivou osjećanja jasno znamo da se tu ne osjećamo sigurno da podijelimo sve ono što bismo željeli. I to je u redu. Važno je prepoznati taj osjećaj i ponašati se u skladu sa njim. Na kraju, ako razmišljate o tome da promijenite psihoterapeuta, to je sasvim u redu. Možda zamorno, jer je ponekad teško započeti proces ispočetka, ali i korisno, jer na taj način ne odustajemo od sebe i pružamo sebi šansu da živimo kvalitetniji život.

U Psihološkom savjetovanju „Alba“ su angažovana četiri psihoterapeuta, sigurni smo da je neko među njima idealan za vas.

Pogedaj:

Psihoterapija je proces, a ne instant rješenje

Humor u psihoterapiji, da ili ne?